zaterdag 26 mei 2007

Diamanten Huwelijk Desmedt-Schoutteet

Diamanten huwelijksjubileum van dhr. en mevr. Desmedt-Schoutteet

Huwelijk voltrokken te Knokke op 11.06.1947
Woonplaats : Gasmeterstraat 21

Levensloop van Fernand Desmedt
Fernand is geboren te Heist op 10 april 1926. Hij komt uit een gezin van 8 kinderen, van wie 3 vroeg overleden. Fernand heeft de gemeenteschool doorlopen in Heist. Na de lagere school volgde hij nog 2 jaar bij de broeders Xaverianen in Heist. Zijn ouders hadden een pension (Pension-Restaurant Desmedt, hoek Kursaalstraat en Kerkstraat). Hij werd als een van de jongsten opgeëist door de Duitsers en moest helpen bunkers bouwen in Zeebrugge, Knokke, Oostburg en Schoondijke. Hij ontsnapte heel toevallig aan een razzia waarbij jongelui werden opgepakt om in Duitsland te gaan werken, maar op zijn 16 ½ moest hij toch naar Frankrijk, in een garage die voor de Duitsers bulldozers ombouwde om op ‘gazozène’ (derivaat van houts- en steenkool) te werken, 1 keer voor 8 weken, 1 keer voor 3 ½ maand! Bij de landing in Normandië is hij nog ondergedoken om niet mee te moeten naar Duitsland. Na de oorlog ging hij in de leer bij diverse loodgieters. Toen hij even werkloos was, ging hij in vervroegde legerdienst (werkte in Antwerpen in de kantine), om later te vernemen dat hij vrijstelling had kunnen krijgen!
Van 1956 tot 1986 (pensioen) werkte hij als loodgieter aan de gemeente.

Levensloop van Paula Schoutteet
Paula zag het levenslicht te Knokke op 25 januari 1927. Ze komt uit een gezin van 7 kinderen, van wie 1 vroeg gestorven. Ze heeft haar jeugd doorgebracht in Knokke, aan de Albertlaan en heeft daar de gemeenteschool doorlopen tot 14 jaar. Haar vader was plafonneerder. Ze ging daarna in de leer bij een naaister (Julia Fevery, die 100 geworden is). Ze was dan een tijdje huishoudster, maar bleef thuis toen ze trouwde.

Het echtpaar
Ze leerden mekaar kennen op het einde van de oorlog. De Heistenaars waren naar Knokke geëvacueerd. Er werd in een lege villa af en toe een feestje gehouden voor de jongelui. Toen ze daar in de kelder moesten schuilen voor een beschieting, zaten ze toevallig samen. Ze woonden 2 jaar in Heist, dan op verschillende adressen in Knokke. Dan hebben ze een stuk duin gekocht waar nu de Gasmeterstraat is; het metershoge zand heeft Fernand zelf met de kruiwagen weggehaald (tot kelderdiepte), en daar dan hun huidige woning gezet. Ze gingen graag met de auto op reis, om zoveel mogelijk te zien van de buurlanden, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Toen Fernand honden begon te kweken (Mechelse schapers), zijn ze gestopt met reizen. Het waren zeer goede en trouwe waakhonden (verscheidene prijzen), maar één dier kon hen niet missen (treurde te veel bij afwezigheid). Daarna - 30 jaar geleden - is Fernand beginnen golfen (3 keer per week), wat hij nog altijd doet. Hij gaat ook 2 middagen per week kaarten, en doet graag een wandelingetje. Paula is een echte huisduif, is in geen enkele vereniging, en houdt zich bezig met het huishouden en wat naaiwerk voor de familie. Ze zijn allebei in goed gezondheid.

Kinderen en kleinkinderen
Het paar heeft 2 zonen, 3 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.
· Stephan is getrouwd met Rita Decorte. Ze wonen in de De Klerckstraat. Hij is ook loodgieter, bij het Waterbedrijf, en gaat binnenkort met pensioen. Hun dochter Anja heeft zelf 2 zonen, en dochter Katia heeft net een eerste dochtertje gekregen.
· Dirk heeft ook voor loodgieter geleerd, maar werkt aan de Zeebrugse haven (laden en lossen van auto’s). Hij is getrouwd met Anne-Marie Dhondt. Ze wonen in de Koningslaan en hebben 1 zoon, Michel, die nog maar sinds september getrouwd is.